Vuur

description

sorry, for this work only a Dutch introduction text is available.

Vuur is een meeslepend samenspel van muziek die de boventoon voert, beelden die alles vertellen en een spervuur van woorden, uitgevoerd door theatergroep Huis aan de Amstel en het Orkest de Volharding.

Vuur wordt gespeeld op een boot in het water, in de duistere krochten van het 19e eeuws kustfort IJmuiden en in de gevechtsgalerij op het hoogste punt van een eiland in de monding van het Noordzeekanaal.

Vuur is het verhaal van de broers Epimetheus en Prometheus, die in oeroude tijden mee aten aan de tafel der goden. Maar Prometheus veroorzaakte de scheiding tussen stervelingen en onsterfelijken. Hij stal tot grote woede van Epimetheus het vuur uit de hemel en bracht het naar de aarde. Sindsdien zijn de broers verwikkeld in een strijd zonder einde. Met zijn blik op de toekomst vecht Prometheus voor de vrijheid van de mensen. Epimetheus probeert onvermoeibaar samenhang te scheppen in de chaos en verlangt naar het verleden. Als de broers elkaar na jaren weer ontmoeten, maken zij het leven van twee jonge mensen van deze tijd inzet van hun strijd.

Want Vuur is ook het verhaal van de rebelse en onaangepaste Jimmy en het behoedzame slagersmeisje Maantje. Hij trekt als een eenzame wolf door de wereld; zij onderhoudt haar ouders met monotoon werk in een superslagerij. Als Prometheus en Epimetheus hun eigen lot verbinden met dat van Jimmy en Maantje voltrekt zich een ontwikkeling die niemand had voorzien. In Maantje begint de woede over haar leven te groeien; Jimmy voelt een steeds groter verlangen naar geborgenheid.

Vuur - poster‘Vuur’ poster

Als zij elkaar uiteindelijk ontmoeten hopen Prometheus en Epimetheus op een strijd op leven en dood. Maar aan stervelingen blijkt iets gegeven wat voor onsterfelijken niet mogelijk is: in een oneindig kort moment van liefde herleven Jimmy en Maantje de gouden tijd van vroeger. Prometheus en Epimetheus blijven in verwarring achter en zijn gedwongen elkaar met nieuwe ogen te zien.

Vuur is een avontuurlijke tocht voor en met het publiek, waarin niemand een vaste plaats heeft, waarin mannen iets anders beleven dan vrouwen en waarin verleden en toekomst uiteindelijk samenkomen in een wervelend nu.

Team
tekst- Roel Adam
muziek – Michel van der Aa
vormgever – Guus van Geffen
regisseur – Liesbeth Coltof
dirigent – Jurjen Hempel
het Orkest de Volharding
spel o.a. Marieke Akker, Peter van Heeringen, Julia Henneman, Debbie Korper, Tessa du Mee, Adri Overbeeke

instrumentation

for ensemble and soundtrack
2001

Voice, actors, singers

1 flute/piccolo
1 soprano/alto sax
1 alto/tenor/bariton sax
1 horn
3 trumpets
2 tenor trombones
1 bass trombone
1 piano/sampler

Soundtrack

details

Duration 90'
First performance 02 June 2001, Orkest de Volharding, Theatre group Huis aan de Amstel
Commissioned by Huis aan de Amstel, Fonds voor de Scheppende Toonkunst
Published by -

performances

Last performance:

  • 01 July 2001
    1-8 July 2001 Theatergroep Huis aan de Amstel Orkest de Volharding, cond. Jurjen Hempel
    Fort IJmuiden, IJmuiden, Netherlands